ⓒ Aftenposten
Trond Giske, en kjent skikkelse i norsk politikk, står foran et avgjørende nominasjonsmøte i Trøndelag Arbeiderparti. Etter å ha vært en sentral figur i Arbeiderpartiet i mange år, blant annet som statsråd i flere regjeringer, søker Giske nå et comeback til Stortinget. Hans vei tilbake har imidlertid vært preget av kontroverser, og nominasjonsprosessen har vært fylt med både støtte og sterk motstand.
Giskes engasjement i Nidaros Sosialdemokratisk Forum, nå Aps største lokallag med over 4500 medlemmer, har vært en viktig plattform for hans politiske aktivitet etter at han forlot Stortinget i 2021. Dette lokallaget representerer en betydelig del av partiets velgerbase i Trondheim, og Giskes engasjement har bidratt til en økt medlemsvekst.
Men veien tilbake er ikke uten hindringer. Kritikk fra AUF-leder Gaute Skjervø og andre har preget debatten. Skjervø har beskyldt Giske for å ha «rensket» nominasjonsmøtet for uønskede kandidater, en påstand Giske avviser. Han understreker at det er viktig å fokusere på saklige politiske spørsmål, og ikke på personangrep.
Spørsmålet om Giskes nominasjon har skapt dype splittelser i Trondheim Ap og Trøndelag Ap. Til tross for dette, fremstår Giske selv som optimistisk og trygg på at han vil vinne nominasjonen. Han mener at debatten rundt hans person har skapt oppmerksomhet rundt hans politiske plattform og ønsket om en kursendring i Arbeiderpartiet.
Giskes politiske plattform fokuserer på sterkere statlig styring av viktige samfunnsområder, som strøm- og boligmarkedet. Han mener Arbeiderpartiet må være tydeligere i sin politikk og ta tak i utfordringene mange nordmenn står overfor, som økende fattigdom og økonomisk usikkerhet. Han ser et stort potensial for å vinne tilbake velgere som har forlatt Ap, spesielt blant arbeiderklassen.
Selv om han har blitt sammenlignet med kontroversielle figurer som Donald Trump, avviser Giske slike sammenligninger. Han understreker at hans politiske hjerte fortsatt brenner, og at hans ønske om å komme tilbake til Stortinget er drevet av et ønske om å forbedre hverdagen for vanlige folk.