ⓒ NOS Nieuws
De Georgische president Salome Zoerabisjvili blijft aan, ondanks het einde van haar termijn volgende maand. Ze beschouwt het parlement als onwettig na de omstreden verkiezingen van vorige maand en weigert een opvolger te accepteren. Ze beweert dat alleen het presidentschap nog een legitiem instituut is in Georgië.
Zoerabisjvili verklaart dat een illegaal parlement geen nieuwe president kan kiezen en dat haar mandaat voortduurt tot de vorming van een legitiem parlement. De kandidaat van de regeringspartij, Georgische Droom, lijkt de grootste kanshebber op opvolging.
De afgelopen dagen vonden er grote protesten plaats tegen de regering, die de EU-toetredingsonderhandelingen tot 2028 heeft opgeschort. Meer dan honderd demonstranten werden gearresteerd, en er worden opnieuw demonstraties verwacht. De politie gebruikte waterkanonnen en pepperspray in Tbilisi om de demonstranten uiteen te drijven. President Zoerabisjvili noemde de actie van de regering een ‘oorlog tegen het eigen volk’.
De protesten volgden op een verklaring van de premier. De president, die pro-EU is, sprak van een staatsgreep. Ondanks de bewering van de Georgische Droom om toetreding tot de EU te willen, heeft de partij wetten ingevoerd die indruisen tegen democratische principes, zoals beperkingen van rechten voor LGBTQ+ personen en regels voor ‘buitenlandse agenten’. De EU schorste de toetredingsgesprekken in juni.
De spanning tussen Georgië en de EU is niet nieuw. Het Europees Parlement verwierp eerder de parlementsverkiezingen en eist nieuwe verkiezingen binnen een jaar. De Georgische premier reageerde woedend en sprak van chantage en manipulatie. Hij gaf aan de komende vier jaar geen stappen te zullen ondernemen richting de EU.
De Georgische ambassadeur in Nederland, David Solominia, heeft ontslag genomen. In zijn ontslagbrief veroordeelde hij geweld en benadrukte hij zijn inzet voor de Europese integratie van Georgië.