ⓒ Het Nieuwsblad
De heropening van de Notre-Dame kathedraal in Parijs, vijf jaar na de verwoestende brand, bracht een opvallend verhaal aan het licht. De Brabantse klok, gemaakt door de Nederlandse klokkenbouwer Eijsbouts uit Asten, heeft de brand ongeschonden doorstaan. De klok, genaamd ‘Marie’, was een week lang het onderwerp van grote zorg en onzekerheid voor het bedrijf. Gelukkig bleek de klok na de brand volledig intact.
Joep van Brussel van Eijsbouts beschreef de opluchting. ‘Klokken worden gebouwd voor de eeuwigheid,’ verklaarde hij. ‘Het gaat super met de klok.’ De brand bleef beperkt tot de toren, voornamelijk resulterend in rookschade. Pas een week na de brand kregen ze bevestiging dat Marie de ramp had overleefd. De spanning was enorm, gaf Van Brussel toe; ‘Iedereen keek op je vingers, dus het moest wel goed gebeuren.’
De bouw van de klok duurde een jaar, inclusief ontwerp, overleg met de Franse opdrachtgevers over de gewenste klank, en de productie zelf. Hoewel het project op zichzelf niet enorm groot was, trok het wel veel media-aandacht. ‘In Frankrijk zijn ze heel beschermend, en dan gaat een Nederlands bedrijf de klok maken,’ merkte Van Brussel op.
De klok hangt nu in de rechtertoren van de herbouwde Notre-Dame. Het renovatieproject kostte naar schatting 700 miljoen euro en er werkten 2000 mensen aan mee. Het succesverhaal van de Brabantse klok is des te opmerkelijker, gezien het feit dat 1,6 miljoen mensen de klok van Eijsbouts kwamen bewonderen.